Home Zdravlje Ova loša navika je najčešći uzrok preuranjene smrti

Ova loša navika je najčešći uzrok preuranjene smrti

360
0

Magazin Eat This, Not That je objavio koja loša navika je najčešći uzrok preuranjene smrti.

Naime, ljekar Bayo Curry-Winchell je naveo da je konzumiranje duhana glavni krivac za preuranjenu smrt u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Duhan značajno povećava rizik od srčanih bolesti, raka i infekcija tako što oštećuje srce i krvne sudove i na kraju smanjuje dotok krvi u vaše organe. Prema podacima CDC-a, životni vijek pušača je 10 godina kraći od životnog vijeka nepušača. Ukoliko prije 40. godine prestanete konzumirati duhan, smanjit ćete rizik od bolesti uzrokovanih pušenjem za otprilike 90 posto”, naveo je.

Na drugom mjestu najčešćih uzroka preuranjene smrti je hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Ljekari ovu bolest često nazivaju “tihim ubicom”.

“Višak kilograma u kombinaciji s hroničnim bolestima također može povećati rizik od preuranjene smrti. Zbog holesterola može doći do srčanog ili moždanog udara”, dodao je.

Na četvrtom mjestu je smrt povezana s trudnoćom. Kako je naveo CDC, otprilike 50 hiljada žena godišnje umre na ovaj način. Na ovoj listi se, kako se može pretpostaviti, nalazi i kancer.

“Morate istražiti historiju bolesti svoje porodice kako biste znali postoji li mogućnost da ga genetski naslijedite. Obavezno redovno idite na preglede i pokušajte voditi zdrav život. Izbjegavajte konzumiranje duhana, alkohola i nezdrave hrane. Budite fizički aktivni što više možete”, zaključio je Curry-Winchell.