Home Zdravlje Pet jednostavnih promjena u ishrani koje će dovesti do smanjenja holesterola

Pet jednostavnih promjena u ishrani koje će dovesti do smanjenja holesterola

401
0

Upravljanje holesterolom bitan je dio održavanja cjelokupnog zdravlja, posebno za one koji s tim imaju problema.

Dijetetičarka Nikita Kapur zato je za Fox News otkrila kojih pet jednostavnih i zdravih promjena prehrane može pomoći u upravljanju razinom holesterola u krvi.

Naime, visoki holesterol može dovesti do razvoja kardio-metaboličkih čimbenika rizika kao što su bolesti srca, dijabetes i ateroskleroza (nakupljanje plaka u i na stijenkama arterija). Povišene razine LDL-a ili lošeg holesterola mogu izložiti tijelo riziku od komplikacija, što je često genetski uvjetovano, ali može ovisiti i o prehrani i cjelokupnom životnom stilu.

Omega-3 masne kiseline i zdrave masti koje se nalaze u ribi, sjemenkama i uljima dobre su za snižavanje holesterola, a postoji još pet promjena koje možete napraviti već danas.

Zamijenite slatke žitarice alternativom bogatom vlaknima

Umjesto da posegnete za šarenim žitaricama punim šećera, pokušajte doručkovati alternativne, koje sadrže više vlakana i manje šećera.

“Zob ima puno beta-glukana i vlakana koja mogu biti korisna za smanjenje kolesterola”, kaže Kapur te napominje da su zobene pahuljice izvrsna zamjena za popularne jutarnje žitarice, kao i hljeb od proklijale zobi bogat vlaknima.

Zamijenite bijelu rižu smeđom

Oni koji jedu bijelu rižu trebali bi se prebaciti na smeđu ili alternative koje imaju veću nutritivnu vrijednost, poput fara, ječma ili kvinoje.

“Danas imamo puno opcija bogatih vlaknima. Tortilje od bijelog brašna zamijenite onima od kukuruznog brašna ili jednostavno ostavite ljusku na krompiru, što dodaje obroku više vlakana. Tjestenine na bazi leće i cjelovitih žitarica imaju više proteina”, dodala je Kapur.

Uvrstite barem jedan biljni obrok dnevno

Biljna prehrana novi je trend, što je pozitivno za one koji žele pripaziti na svoju prehranu. Proizvodi od graha i tofua trebali bi biti u fokusu potrošača, kaže Kapur te savjetuje uzimanje jednog biljnog obroka dnevno kako bi se smanjio holesterol.

“I dalje možete jesti životinjske bjelančevine, ali stvorite mjesta za biljne hranjive tvari”, tvrdi.

Probajte sjemenke ako vam se ne sviđa riba

Iako riba ima visok udio omega-3 masnih kiselina, što je odlično za upravljanje holesterolom, ne vole je svi. Kapur zato predlaže zamjenu ribe raznim orašastim plodovima i sjemenkama kao što su lan, chia, konoplja, sezam, suncokret i sjemenke bundeve, kao i bademi i orasi. A onima koji ne žele trošiti bogatstvo na ribu savjetuje sardine i skuše, koje su pristupačnije i dostupne u većini trgovina.

Zamijenite obični maslac od kikirikija neslanim maslacem od orašastih plodova bez dodanog šećera

Maslac od kikirikija bilo bi dobro zamijeniti bilo kojom vrstom maslaca od orašastih plodova – od kikirikija, badema, suncokreta i drugih, odnosno neslanim maslacem od orašastih plodova bez dodanog šećera.

“Održavanje uravnotežene prehrane je ključno, a previše bilo čega nije korisno za naše cjelokupno zdravlje”, naglasila je Kapur.