Home Zdravlje Prirodnim preparatima do zdravih sinusa

Prirodnim preparatima do zdravih sinusa

105
0

Sekrecija iz nosa, poremećaj čula mirisa, glavobolja i pritisak u predjelu lica tek su neki od simptoma akutnog rinosinuzitisa, u narodu poznatijeg kao – upala sinusa.

Akutni rinosinuzitis definiše se kao upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koja nastaje naglo i može trajati i do 12 sedmica. Incidenca akutnog rinosinuzitisa je visoka, a kod odraslih osoba upala sinusa u prosjeku javlja se od dva do pet puta godišnje, tako da se specijalisti otorinolaringologije često susreću sa ovom dijagnozom.

Najčešći uzročnici sinuzitisa su virusi, poput rinovirusa i koronavirusa. Za trenutno aktuelne delta i omikron sojeve SARS–CoV -2 jedni od simptoma jesu upravo začepljenost nosa i sekrecija. Veoma rijetko, u svega 0,5 do 2% slučajeva kod odraslih dolazi do superinfekcije bakterijama i razvoja bakterijskog rinosinuzitisa. Kod djece su bakterijski rinosinuzitisi nešto češći i javljaju se u 5 do 13 posto slučajeva.

Sami simptomi mogu biti opšti (povišena tjelesna temperatura, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima) i lokalni (začepljenost nosa, sekrecija iz nosa, poremećaj čula mirisa, glavobolja i pritisak u predjelu lica). Osim toga često su prisutni i simptomi poput kihanja, kašlja, grlobolje, zapušenosti i bola u uhu. Klinički tok virusnih rinosinuzitisa traje obično 7 do 10 dana.

Tretman sinuzitisa: Sam tretman zavisi uzročnika sinuzitisa. Obzirom da su u većini slučajeva uzročnici sinuzitisa virusi, tako je i liječenje uglavnom simptomatsko, u smislu olakšanja začepljenosti i sekrecije iz nosa, glavobolje i pritiska u predjelu lica, ali se svakako djeluje i na opšte simptome, kao što su groznica i umor. Neizostavan korak je i podizanje opšteg imuniteta kod ovakvih pacijenata. Cilj terapije jeste da se pacijentu omogući brži oporavak i spriječi nepotrebno uzimanje antibiotika, pa se u simptomatskoj terapiji primarno mjesto daje biljnim preparatima koji djeluju na navedene tegobe i veoma efikasno ih rješavaju. U zavisnosti od prisutnih simptoma, preporučuju se i nazalni ili sistemski dekongestivi, lijekovi protiv bola i povišene temperature, te rastvori morske vode.

Antibiotik se uključuje u terapiju kada je riječ o akutnom bakterijskom rinosinuzitisu i koristi se uz navedenu simptomatsku terapiju. Biljni preparati koji pomažu olakšanje simptoma i u ovom slučaju imaju svoju ulogu i mogu se dodati uz terapiju antibioticima.

Sinulan preparati su prirodnog sastava i zahvaljujući jedinstvenom spoju biljaka olakšavaju simptome sinuzitisa, djeluju protivupalno i efikasni su protiv samih uzročnika infekcije. Jedna od glavnih komponenti ovih preparata je biljka zova, koja se u tradicionalnoj narodnoj medicini smatra jednom od najljekovitijih biljaka. Djeluje antivirusno i stimuliše imuni sistem. Tu je i divizma, biljka koja pomaže razgradnju gustog sekreta u nosu, olakšava njegovu eliminaciju, te samim tim smanjuje bol u sinusima i začepljen nos. Biljka justicija je biljka koja daje posebnu snagu Sinulanu forte-u, i dosta se koristi u tretmanu sinuzitisa jer djeluje protivupalno i antimikrobno.

Za one pacijente koji imaju i bronhitis ili bronhitis udružen sa sinuzitisom preporuka je Sinulan duo forte jer on pored ostalih biljaka sadrži dragoljub i korijen hrena koji se našoj tradicionalnoj medicini, stotinama godina unazad, koristi kao lijek za bronhitis.

Piše: Prim dr Nataša Guzina – Golac, otorinolaringolog, subspecijalista fonijatar

Sinulan preparate možete pronaći na www.svakodobro.ba.

Previous articleČak 95 posto ljudi koji su preživjeli srčani udar iskusili su dva simptoma
Next articleNe možete zaspati? Ova metoda američkih vojnika uspavat će vas u dvije minute