Home Vijesti SAD: Kosovo ima zakonsku obavezu formirati Zajednicu srpskih općina

SAD: Kosovo ima zakonsku obavezu formirati Zajednicu srpskih općina

221
0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini oglasila se saopćenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za povlačenje Srba iz organa vlasti na Kosovu, te formiranje Zajednice srpskih općina.

Sjedinjene Američke Države pridružuju se Evropskoj uniji tražeći od kosovskih vlasti da poštuju svoje obaveze bez odlaganja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, saopćila je američka ambasada u Prištini.

Naveli su da to znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i suspenziju bilo koje kaznene mjere protiv vlasnika registarskih tablica KM dok se pitanje registarskih tablica ne riješi u dijalogu, ali i i hitan početak pregovora za formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

“Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da se Zajednica osnuje, što njeno osnivanje čini zakonskom obavezom za Kosovo. Kontinuirani neuspjeh Kosova da sprovede ovu obavezu krši vladavinu zakona i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, istakli su iz američke ambasade.

SAD, kako se navodi, saglasne su sa Evropskom unijom da nedavna dešavanja u vezi sa odnosima između Kosova i Srbije predstavljaju veliku zabrinutost i ugrožavaju značajan napredak postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Također, istakli su da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

“Sve uključene strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost na terenu. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu. Stoga se Sjedinjene Države pridružuju EU pozivajući predstavnike Srbije i kosovske Srbe da ispoštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije”, navodi se u saopćenju ambasade SAD.

Ambasada je poručila da je odgovornost na obje strane da garantuju mir i stabilnost.

“Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, su neprihvatljive i podstaći će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice. Pozivamo ih da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije”, upozorili su iz ambasade.