Home Vijesti Sudar dva aviona na aeromitingu u Dallasu

Sudar dva aviona na aeromitingu u Dallasu

473
0

Dva starodobna zrakoplova iz Drugog svjetskog rata sudarila su se i srušila na aeromitingu u američkoj saveznoj državi Teksas, pri čemu je poginulo šestero ljudi.

Na snimkama se vidi kako se letjelice udaraju jedna u drugu na maloj visini, pri čemu se jedna letjelica lomi na pola. Vatrena kugla može se vidjeti dok pada na tlo.

Zrakoplovi – jedan od njih Boeing B-17 Flying Fortress – sudjelovali su u komemorativnom zračnom mitingu u blizini Dallasa.

Vatrogasci su rekli da među ljudima na terenu nema ozlijeđenih.

“Prema našem medicinskom istražitelju okruga Dallas, ukupno je šest smrtno stradalih u jučerašnjem incidentu na zračnom mitingu Wings over Dallas”, rekao je sudac okruga Dallas Clay Jenkins u tvitu u nedjelju.

Udruga savezničkih pilota, koja zastupa pilote American Airlinesa, rekla je da su Terry Barker i Len Root – dva njena bivša člana – među onima koji su poginuli u sudaru.

Očevidac Chris Kratovil – koji je bio jedan od između 4.000 i 6.000 ljudi koji su se okupili da gledaju Wings Over Dallas Airshow u subotu – rekao je za da “nikada nije vidio da se gomila utiša ili umiri samo u tren oka”.

“Od prilično uzbuđene, energične gomile… do potpune tišine i tišine, a mnogi ljudi, uključujući i mene, okrenuli su svoju djecu prema sebi i dalje od uzletišta jer je nasred uzletišta gorjela olupina .”

Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je da će istražiti nesreću na trodnevnom događaju, koji se opisuje kao američki premijerni aeromiting iz Drugog svjetskog rata i koji se održava u čast Dana veterana,

Gradonačelnik Dallasa Eric Johnson nazvao je to “užasnom tragedijom”.

“Videozapisi su srceparajući”, napisao je na Twitteru. “Molim vas, molite se za duše koje su se uzdigle u nebo da zabavljaju i obrazuju naše obitelji danas.”

Broj žrtava još nije potvrđen, rekao je, ali je dodao da nema izvješća o ozlijeđenima na terenu.

Na web stranici događaja navodi se da je nekoliko zrakoplova trebalo demonstrirati prelet u subotu.

Bombarder B-17 odigrao je važnu ulogu u pobjedi u zračnom ratu protiv Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Drugi avion, P-63 Kingcobra, bio je borbeni zrakoplov korišten u istom ratu, ali ga je u borbi koristilo samo Sovjetsko ratno zrakoplovstvo.

B-17 obično ima posadu od četiri do pet ljudi, dok P-63 ima jednog pilota, rekao je Hank Coates iz Komemorativnih zračnih snaga koje su organizirale događaj.

“Ovo je bio aeromiting tipa demonstracije letenja iz Drugog svjetskog rata gdje ističemo zrakoplove i njihove mogućnosti”, rekao je novinarima.