Home Zanimljivosti Ova ljudska hrana vrlo je opasna za pse i mačke, posljedice mogu...

Ova ljudska hrana vrlo je opasna za pse i mačke, posljedice mogu biti fatalne

316
0

Ljubitelji pasa i mačaka dijele srce i domove sa svojim četveronožnim ljubimcima i često ne mogu odoljeti, a da ne podijele i svoje omiljene namirnice s njima.

Međutim, mnoge namirnice koje ljudi jedu i koje su izuzetno zdrave za ljudski organizam, poput voća i povrća, mogu napraviti haos u probavnom traktu psa i mačke, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako i vi spadate u skupinu vlasnika pasa ili mačaka koji svoju životinjicu svako toliko nagradi zalogajčićem iz vlastitog tanjira, idući put dobro razmislite o svojim lošim postupcima.

Čokolada

Slatkiši mogu biti vrlo opasni za vaše kućne ljubimce i zato ih trebate izbjegavati. Čokolada, posebno ona s većim postotkom kakaa sadrži teobromid – kemikaliju koja može oštetiti srce, pluća i bubrege životinje.

Alkohol

Alkoholna pića sadrže etanol, sastojak koji tijelo brzo apsorbira, a koji je vrlo štetan za sve životinje. Ovaj sastojak može uzrokovati velika oštećenja respiratornog kao i centralnog nervnog sustava vašeg kućnog ljubimca.

Grožđe i grožđice

Samo četiri do pet bobica ovog voća je dovoljno da se vaš pas ali i mačka ozbiljno razboli. Iako točan uzrok nije dokazan, ovo, za ljude vrlo zdravo voće može uzrokovati otkazivanje bubrega kao i ružne nuspojave poput tromosti i bolova u području trbuha.

Šećer

Slatka jela koji sadrže prirodan ili zamjenski šećer za životinju mogu biti vrlo opasni. Slatkiši kod životinje izaziva nagli porast šećera u krvi, gubitak koordinacije pa čak i napadaje.

Sol

Dok sol ljudsku hranu čini ukusnijom psima i macama ovaj začin može zadati velike zdravstvene komplikacije. Sol kod pasa izaziva pojačanu žeđ i mokrenje, a može uzrokovati i trovanje popraćeno povraćanjem, povišenom temperaturom i drhtanjem.

Crveni i bijeli luk

Iako je ovo povrće prepuno vitamina i minerala kod pasa, a posebno kod mačaka može izazvati vrlo snažne reakcije. Ove namirnice kod životinja uništavaju crvena krvna zrnca što može dovesti do anemije, gubitka težine, upale desni, povraćanja i proljeva.