Home Zdravlje Antioksidanti dokazano sprečavaju starenje

Antioksidanti dokazano sprečavaju starenje

445
0

Bobičasto voće djeluje protuupalno

Polifenoli, aktivni sastojci bobičastog voća, odlično se bore protiv upala u tijelu. Zahvaljujući njima manji je rizik od srčanih bolesti, povoljno djeluju na artritis, usporavaju starenje kože, djeluju antikancerogeno i jačaju imunitet.

Orašasti plodovi štite od raka

U brazilskim oraščićima postoji visoka koncentracija minerala selena, no druge hranjive tvari iz orašastih plodova poput badema, oraha ili makadamije imaju razoran učinak na slobodne radikale koji oštećuju stanice. Tako smanjuju rizik od raka.

Vitamin C štiti krvne žile

Vitamin C je snažan antioksidans, a njegova uloga ključna je u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija te sintezi kolagena i zaštiti krvnih žila. Također štiti DNK stanica i smanjuje rizik od mutacije gena. Najbolji prirodni izvori vitamina C su citrusi, papaja i brokula.

Rajčica je najzdravije povrće

Ljudi koji redovito jedu rajčice značajno smanjuju rizik od srčanog udara, pokazalo je istraživanje finskog Sveučilišta Juopio. Zdrav sastojak koji smanjuje vjerojatnost zgrušavanja krvi i masnih naslaga na stjenkama krvnih žila je likopen, antioksidans kojeg osim u rajčicama ima i u lubenici.

Avokado usporava starenje

Avokado, za razliku od drugog voća i povrća bogatog antioksidansima, također može uništiti slobodne radikale u mitohondrijima, čime štiti od nastanka tumora, a ulje avokada blagotvorno djeluje na izgled kože.

Time sprječava oštećenja organizma uzrokovana pušenjem, pijenjem alkohola i izlaganjem raznim zračenjima.

Mrkva je moćan saveznik zdravlja

Mrkva je značajan izvor beta-karotena i raznih minerala koji štite vid i srce. Prirodni su lijek i za probavne probleme jer neutraliziraju prekomjernu želučanu kiselinu, smanjuju simptome žgaravice, smanjuju rizik od dijabetesa i pojačavaju žgaravicu.